Unsur integriti bangunkan negara

9 11 2007

SEJAK kebelakangan ini akhbar harian sering kali melaporkan kes-kes dakwaan rasuah dan salah guna kuasa yang melibatkan kakitangan kerajaan. Bagaimanapun, penulis begitu teruja bila membaca temu ramah akhbar harian dengan Ketua Setiausaha Negara mengenai unsur integriti baru-baru ini.

 

Dalam temu ramah tersebut, beliau menyatakan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap sesiapa yang melakukan kesalahan walaupun anaknya sendiri.

 

Kata-kata tersebut mengingatkan penulis kepada kenyataan Khalifah Umar Ibnu Khattab ketika mula-mula dilantik menjadi khalifah. Namun dalam sejarah peradaban manusia, kisah Khalifah Umar Abd Aziz lebih terkenal dengan unsur integriti yang ada padanya. Baginda dilaporkan tidak memberontak apabila dilucutkan jawatan sebagai gabenor apabila dituduh melakukan fitnah ke atas seorang pegawai yang menerima rasuah.

 

Baginda juga tidak mahu menggunakan kereta kuda yang baru yang disediakan kepada setiap khalifah yang baru dilantik. Baginda juga tidak menggunakan harta kerajaan untuk tujuan peribadi dan keluarganya.

 

Dan yang lebih menarik perhatian adalah, ketika baginda sedang tenat, baginda enggan menerima cadangan daripada barisan menteri untuk mengambil sedikit duit Baitulmal untuk diberikan kepada anak-anaknya yang masih kecil.

 

Itu adalah antara contoh unsur integriti yang ditunjukkan oleh para pemimpin yang lampau. Pemimpin-pemimpin negara di awal kemerdekaan juga menunjukkan sikap yang sama iaitu menjalani kehidupan secara sederhana.

 

Integriti adalah satu istilah yang berasal daripada istilah Inggeris yang membawa maksud kejujuran, kesempurnaan dan keutuhan. Ini membawa maksud seseorang yang mempunyai unsur ini akan memiliki sifat amanah, keikhlasan, keterbukaan, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi dan sebagainya.

 

Sebuah organisasi yang berjaya perlulah mempunyai unsur ini di kalangan pekerjanya. Petronas dilihat sebagai sebuah organisasi yang berjaya di negara kita kerana unsur integriti menjadi penekanan utama dalam organisasi tersebut. Setiap pekerja diajar untuk bekerja bagi memikul amanah negara.

 

Dalam sektor awam, kerajaan telah melancarkan Pelan Integriti Negara (PIN) pada 23 April 2004 bagi melahirkan warga kerja yang dapat merealisasikan Wawasan 2020.

 

Walaupun sudah lebih tiga tahun PIN dilaksanakan, keberkesanannya masih belum dapat dilihat. Bahkan kita sering diceritakan oleh media tentang penyelewengan yang berlaku dalam masyarakat.

 

Dalam pembangunan negara, dua unsur penting yang perlu dimiliki oleh warga pekerja adalah unsur intelek dan juga integriti. Seseorang yang hanya mempunyai unsur intelek dan tanpa integriti akan memungkinkan mereka terjebak ke dalam aktiviti yang kurang sihat seperti rasuah dan penipuan.

 

Mempunyai graduan dari universiti yang terkemuka di dunia tidak memberi faedah jika mereka hanya bersikap mementingkan diri sendiri.

 

* DR. MOHD. ROSHDI HASSAN adalah kakitangan Universiti Putra Malaysia yang bertugas di Rolls Royce UTC University of Sheffield, UK.

Dipetik dari Utusan Malaysia Online (2007)

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: