Bekerja 16 jam sehari untuk jadi kontraktor

9 11 2007

Oleh MUHD. NIZAM ABD. HAMID (WARTAWAN UTUSAN)

 

KETIKA banyak syarikat Melayu goyah dan sesetengahnya terpaksa gulung tikar akibat kegawatan ekonomi yang melanda negara pada tahun 1997, syarikat pembinaan Usima Sdn. Bhd. (Usima) pula terus mengukuhkan kedudukannya malah tiada pekerja diberhentikan dan projek juga tidak terputus.

 

Kemampuannya untuk bertahan ketika itu membuktikan keupayaan pengasas yang juga Pengarah Urusan Usima, Mohd. Yusof Ismail, 44, dalam menerajui syarikat berkenaan sejak 17 tahun lalu.

 

Namun katanya, kejayaan itu tidak mudah kerana ia memerlukan fokus, disiplin, kerja keras, sanggup belajar, perancangan teliti dan tidak lupa untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat.

 

Ketika ini Usima sedang melaksanakan pelbagai projek pembinaan termasuk dua projek besar bernilai kira-kira RM180 juta iaitu pembangunan semula kem tentera di Tok Jalai, Jitra dan bekalan paip air di Kuala Muda – sekali gus membuktikan kepercayaan pihak lain terhadap kemampuan kontraktor Melayu kelas A itu.

 

Pada peringkat awal pembabitannya dalam sektor pembinaan itu, Mohd. Yusof berkata, beliau hanya melaksanakan kerja-kerja kontrak yang diberikan oleh kontraktor utama namun peluang tersebut banyak memberikan pendedahan dan pengajaran yang berguna.

 

‘‘Sebagai subkontraktor, saya hanya mendapat 40 peratus daripada nilai kontrak tetapi terpaksa menanggung 100 peratus kerja terlibat dan kontraktor utama pula memperoleh 60 peratus nilai kontrak.

 

‘‘Jadi saya terpaksa teliti dalam melaksanakan kontrak itu dan tidak melakukan sebarang kesilapan bagi mengelak kerugian kerana untung yang diperoleh tidak besar,” katanya ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

 

Pengalaman itu katanya, banyak mengajar beliau selok-belok sektor pembinaan dan memberi kelebihan kepadanya untuk mengendalikan perniagaan dari A hingga Z tanpa bergantung kepada orang lain.

 

Sebab itulah katanya, Usima mampu menawarkan harga tender yang kompetitif beserta dengan dokumen sokongan serta rekodnya yang berwibawa dalam mengendalikan projek.

 

Yusof memberitahu, sehingga hari ini beliau masih turun ke tapak pembinaan dan mengetahui masalah yang timbul seperti pemandu jentera tidak hadir bekerja, masalah kenderaan rosak malah kecurian diesel dalam tangki juga dapat diketahuinya.

 

‘‘Saya bekerja 16 jam sehari dan mengetahui semua perkara berkaitan dengan projek yang saya laksanakan,” ujar bekas juruteknik sebuah syarikat telekomunikasi itu.

 

Anak pesawah padi yang berpeluang ke universiti itu tetapi terpaksa melupakan hasrat tersebut gara-gara kemampuan yang terhad berkata, kemampuan menguasai setiap aspek dalam perniagaan pembinaan amat penting untuk kekal bersaing dan mencapai kejayaan.

 

‘‘Syarikat saya pernah gagal mendapatkan tender tetapi setiap kali gagal, saya akan pergi kepada pihak berkenaan untuk mengetahui sebabnya dan saya akan perbetulkan kelemahan tersebut,” ujarnya.

 

Yusof berkata, beliau mula terlibat dalam perniagaan selepas berhenti kerja sebagai juruteknik dan ketika itu terlibat dengan kontrak pemasangan kabel telekomunikasi tetapi tidak bertahan lama kerana ketiadaan kontrak untuk dilaksanakan.

 

Sebelum berada di kedudukan sekarang katanya, beliau pernah berniaga pakaian dari negara jiran tetapi tidak lama kerana pelanggannya tidak menjelaskan hutang dan dia kemudiannya berniaga ikan di pekan sehari.

 

Pada masa yang sama juga katanya, beliau telah mendaftarkan syarikat kontraktor kelas A dan bermula dengan melakukan kerja-kerja subkontraktor sebelum menceburkan diri sebagi kontraktor utama.

 

Sebagai seorang ahli perniagaan, Yusof berkata, beliau kagum dengan Dasar Pandang ke Timur yang diperkenalkan kerajaan dan semangat bekerja orang Jepun yang bermula dari awal pagi hingga lewat malam.

 

Sebab itulah katanya, sejak awal pagi lagi beliau sudah berada di tapak projek untuk memastikan kesemuanya berjalan lancar dan baginya seorang kontraktor tidak terikat dengan waktu kerja 9 pagi hingga lima petang.

 

‘‘Satu lagi faktor kejayaan sesebuah syarikat adalah sumbangan mereka kepada masyarakat. Cuba lihat syarikat besar seperti pengeluar kasut Bata dan minuman Milo yang masih bertahan sehingga sekarang, ini kerana tanggungjawab sosial yang mereka lakukan,” ujarnya.

Dipetik dari Utusan Malaysia Online (2007)

Advertisements

Tindakan

Informasi

One response

27 06 2008
org islam

saya rase ade campuran bahan babi dalam kandungan milo.jangan hanye menggunekan logo halal sekirenye milo itu tidak halal.saya tidak mahu orang islam tertipu.harap maklum

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: